Veste, kako pomembno je orodjarstvo?

Poklic orodjarja je v zadnjem času z razvojem tehnologije postal zelo iskan poklic. Orodjarstvo je namreč ključno v industriji in obrtni dejavnosti, saj so orodja, ki jih izdelajo in kasneje tudi vzdržujejo skoraj začetni del vsakega produkta podjetja. Več o orodjarstvu lahko preberete na: https://kovinoplastikabled.si/orodjarstvo/.

Orodjarstvo pa ne zajema samo izdelavo orodja, temveč se tisti, ki opravljajo to delo ukvarjajo tudi z izdelavo naprav, kot so na primer naprave za merjenje in vrtanje. Vsako napravo in orodje, ki jo naredijo morajo tudi pripraviti, preizkusiti in znati tudi popraviti.

Orodje popravijo tako, da ga brusijo, varijo in tehnično obdelujejo, poleg tega pa morajo svoje izdelke tudi vdrževati, kontrolirati in jih znati skladiščiti in evidentirati.

Orodjarstvo

Ker se tehnologija razvija se tudi povečuje potreba bo zaposlenih, katerih ključno znanje je orodjarstvo. Do znanja lahko pridejo s srednjo poklicno izobrazbo, kjer pridobijo naziv orodjarja. Ker so delavci na tem področju iskani, to še ne pomeni, da je vsak primeren za to delovno mesto, saj morajo biti pripravljeni na nova usvajanja znanj, ki jih prinaša hitro spreminjajoča se industrija, morajo pa biti odgovorni, iznajdljivi, točni, natačni in ob vsem tem tudi hitri.

Panoga, v kateri se znajde orodjarstvo temelji predvsem na tehnologiji, zato je pomembno, da zna delavec rokovati z različnimi programskimi paketi, ki so podlaga za snovanje končnega produkta. Za to je potrebna tudi dobra računalniška oprema. Znanje za upravljanje s tehnologijami, ki jih uporablja orodjarstvo je na primer vrtanje, rezkanje 2D in 3D storitve, struženje, izdelava meritev, potopna erozija, žična erozija in pa ploščinsko brušenje.

Podjetja, ki se ukvarjajo z orodjarstvom, to opravljajo za lastne potrebe podjetja ali pa se s tem ukvarjajo izključno z namenom, da izdelke izvozijo v druga podjetja ali druge države.

Pri nas se najpogosteje te panoge podjetja poslužujejo za avtomobilsko industrijo ali pa za industrijo, kjer se ukvarjajo z izdelavo izdelkov iz kovine in plastike.