Tinitus lahko močno oteži življenje

Neprijetni zvoki v ušesih lahko strokovno imenujemo tudi tinitus. Za osebe, ki se soočajo s temi težavami, je lahko to zelo moteče in iščejo različne možnosti, kako to rešiti. Tu se pojavlja vprašanje, kako je konoplja povezna s tinitusom, saj se veliko govori tudi o tem. V resnici so raziskave zelo polarne, saj pri eni polovici ljudi konoplja zelo ugodno vpliva na zvokih v ušesih, pri drugih pa tako zdravljenje sploh ni učinkovito. Vsak pacient mora sam ugotoviti v katero skupino spada.

tinitus

Kaj je tinitus?

Pri tnitusu gre za zvok, ki ga oseba sliši. Različni bolniki ga opisujejo kot šumenje v ušesih, spet pri drugih se kaže kot zvonjenje ali pa bučanje in podobno. Čeprav pacienti opisujejo drugačne vrste zvokov v ušesu, gre vedno za zvoke, ki jih slišijo, brez da bi jih oddajala okolica in jih slišijo samo oni. Najbolj postanejo zvoki nadležni v tišini in veliko jih zaradi to spravi na rob obupa. Največkrat se bo tinitus pojavil pri osebah, ki že imajo okvare s sluhom, čeprav se lahko pojavi tudi pri tistih, ki nimajo drugače nobenih problemov s sluhom. Znano je, da lahko zvoke v ušesu poslabšata tesnoba in stres, zato je pomembno, da pacient živi v čim bolj mirnem okolju. Za težave enotnega zdravila ni, zato mora vsak pri sebi ugotoviti, kakšen način zdravljenja je najbolj primeren zanj.

Vrste zdravljenja tinitusa

Tinitus se lahko zdravi na različne načine. Velikokrat pride v poštev zvočna terapija, kjer se posluša pomirjajoče zvoke. Pri mnogih pa pomaga tudi konoplja v obliki kapljic. Konopljine kapljice so v prvi vrsti primerne za sproščanje in pomagajo proti stresu in tesnobi. V tej kombinaciji so zato v veliki meri učinkovite tudi pri tinitusu. Je pa res, da ne odgovarjajo vsem osebam. Vsak mora zato sam preizkusiti, ali so konopljine kapljice primerne zanj.