Otroški zobozdravnik skrbi za zdrave zobe naših malčkov

Ste z otrokom že obiskali zobozdravnika, ali se na to še pripravljate? Veste, kdaj je priporočljivo prvič obiskati otroškega zobozdravnika? Za zdrave otroške zobe je treba začet skrbeti že zelo zgodaj, to konkretno pomeni šest mesecev po pojavu prvega zoba oziroma najkasneje eno leto po rojstvu.

otroški zobozdravnik

Otroški zobozdravnik skrbi za zdrave zobe naših malčkov.

Se še spomnite, ko vam je izpadel zob in ste ga dali pod vzglavnik, ko ste se zbudili, pa vas je tam namesto zoba pričakal denar? Takrat ste bili najbrž zelo veseli in ste komaj čakali, da vam izpade še kakšen zob, da boste dobili še več denarja. Izpadanje zob je normalen pojav v otroštvu, za nadaljnje zdravljenje otrokovih zob pa skrbi otroški zobozdravnik.

Ste vedeli, da se začnejo mlečni zobje razvijati že pred rojstvom? Najprej svoj razvoj začnejo sekalci in prvi kočniki, nato podočniki in na koncu še drugi kočniki. Med stalnimi zobmi se najprej razvije zobna krona prvih sekalcev in kočnikov, sledi pa ji krona tretjih kočnikov. Prvi na plano pokuka spodnji mlečni sekalec (nekje med šestim in devetim mesecem) in takrat je tudi čas za prvi pregled pri otroškem zobozdravniku.

Otroški zobozdravnik skrbi za zdrave zobe naših malčkov. Pomembno je, da je to strokovnjak, saj smo le tako lahko prepričani, da bo našega otroka obravnaval skrbno in bo vse posege opravil brez nepotrebnega povzročanja bolečin. Otroci (pa tudi odrasli) se namreč zobozdravnika lahko bojijo, prijazen zobozdravnik pa lahko vsaj malo tega strahu odpravi. Otroški zobozdravnik skrbi za stanje otrokovih zob vse do najstniškega obdobja in pomembno je, da čim prej začne zdraviti morebitne nepravilnosti v ustni votlini. Najpogosteje dela bele plombe, čisti zobe, da ne bi prišlo do kariesa ali drugih bolezni, puli zobe (to je zadnja možnost zdravljenja)in zdravi pulpe (poškodovane žile in živce v zobu).

Ko otrok raste, ga je treba naučiti pravilno umivati zobe, s čimer se prepreči nastanek kariesa in drugih bolezni. Skrb za ustno higieno je zelo pomembna, zato otroka spodbujajte k rednemu ščetkanju zob!