Leseno okno je že od nekdaj cenjeno, ugotovite zakaj

Leseno okno je najlepše, saj je okno iz lesa že od nekdaj cenjeno iz več razlogov. Gre za naraven material, ki je topel in diha, ter izhlapeva naravna eterična olja ter snovi, ki so človeku prijazne. Kovine in plastika pa to niso. Če imamo v stavbi leseno okno, bo dihal in ne bo v njej vlage ter se bomo dobro počutili. Les je topel na otip in zadrži toploto znotraj stavbe, ker ni prevoden zanjo, zato so na severu vedno gradili lesene hiše in jih še danes. Te je najlažje in najhitreje ogreti in zadržati toploto.

leseno okno

Kakovostno in moderno leseno okno je lahko majhno ali večje in celo preko vse stene, ker je tehnologija tako napredovala, da so lahko stekla že bistveno večja, kot so bila nekoč. Včasih so lesena okna izdihovali majhna zaradi majhnih stekel in zaradi davkov, ker je bila svetloba obdavčena. Večje kot je bilo okno, več davka je gospodar plačal. Na srečo danes in tako, ker imajo moderne pasove in nizko energijske hiše okna lahko preko vse južne stene.

Takšno leseno okno prepušča svetlobo v notranjost pozimi in poleti, tako da samo sonce in svetloba osvetlita vse kotičke hiše in povzročita, da je v hiš bolj toplo. Zato ni potrebno toliko kuriti in zato so te hiše tako varčne. Super je tudi za vaš žep, ker za ogrevanje ne plačujete tako velikega stroška. Niti za luči, ki jih skoraj ne potrebujete, razen pozimi, ko je tema večino dneva.

Kakovostno leseno okno zdrži zelo dolgo časa, se ne krivi, če je dobro narejeno in nima toplotnih mostov. Priporočamo tri slojno zasteklitev s termopan steklom, ki ne prepušča toplote niti radijskih ter drugih signalov, zato ljudi v stavbi dejansko ščiti. Taka okna so lahko katere koli oblike, tudi okrogle ali obalne, kar je pogosto pri takih oknih zadnje čase, ko ljudje želijo biti čim bolj povezani z naravo.