Iz kje izvira Božiček

Še malo pa bodo prišle novoletne počitnice in z njimi pa tudi božič in Božiček. Kot že vsi vemo nas Božiček  obdaruje iz 24. 12 na 25.12, ozeroma na božično jutro. Ampak iz kdaj se je sploh uveljavil in iz kje izvira. Božiček je nastal v Združenih državah Amerike v tako imenovanem loncu več različnih kultur. Prebivalci Nizozemske, ki so se preselili v Ameriko so praznovali Svetega Miklavža na podoben način kot dandanes Slovenci in še nekateri narodi. Temu prazniku so se kasneje ppridružile tudi druga izročila še posebaj iz Skandinavije. S tem je nstal nov lik oziroma legenda. Privič je bil Božiček omenjen v pesmi The night before Christmas ali po slovensko Noč pred božičem. Za to pesem avtor ni znan, največkrat pa se omenjajo tudi  Clementa Clarka Moora in Henryja Livingstona Jr, mogoče je eden od njiju avtor ali pa sta to celo oba. Pesem je izšča jeta 1823.

Pesem  opisije Božička, ki se pelje na saneh, ki so vprežena na severne jelene. V pesmi so zapisana celo imena severnih jelenov a med temi imeli ni Rudolfa. Jelenček rudolf nastane z pesmijo Rudolph, the Red-Nosed Reindeer ali Rudilf, jelenček z rdečim nosom, pesem je objavljena leta 1939 napisal pa jo je Roberta L. Maya.

V letu 1939 je podjetje Coca- Cola prvič vključila v reklamo Božička, ki ga je narisal Haddon Sundblom z rdečimi oblačili in belo brado. Tako je Bočiček postal standard za podjetje Coca-Cola. Kasneje se je Božiček razširi tudi po drugih državah. Na tedanjem ozemju Slovenuje so 25.12. praznovali rojstvo Jezusa Kristusa. Po razpadu Jugoslavije so k nam prišli vsi komercialni prazniki iz Amerike tudi Božiček in Dedek Mraz iz Rusijie. Božiček se od Miklavža in Dedka Mraza razlikuje po: domovanje, živi na skrajnem severen Skandinavije ali severnem polu, Božiček obdaruje otroke na jutro 25.12. in po prevozu, pelje se v saneh,ki jih vlečejo severni jeleni z Rudolfom načelu.