Ginekološka klinika za ženske

Ustanovo namenjeno strokovni in vrhunski obravnavi na področju ženskega telesa imenujemo ginekološka klinika. Osnove ginekologije so ginekološki pregled, posegi in preiskave. Odločitev za prvi pregled je v dobi odraščanja mladostnice pomemben korak.

Prvi obisk ginekološke klinike, naj bi ženska opravila do 20 leta starosti. Številne ženske, ki do takrat še niso bile spolno aktivne imajo zadržke pred obiskom ginekologa. Predvsem jih spremlja strah ter občutek sramu, ki sta popolnoma odveč. Ginekolog je usposobljena zdravniška oseba, ki je specializirana za bolezni spolovil in dojk. Ginekolog na podlagi simptomov pregleda in poišče vzroke za vse ginekološke težave. Priporoča se, da mladostnica opravi ginekološki pregled še pred prvim spolnim odnosom. Tako ji lahko ginekolog tudi svetuje glede ustrezne zaščite.

Ginekološka-klinika

V obdobju najstništva niso izvzete niti poškodbe genitalij, ki lahko nastanejo med športnimi in drugimi aktivnostmi.V primeru nesreče, v kateri pride do poškodb genitalij, je obisk pri ginekologu več kot nujen. Ginekološka klinika oziroma izbira ginekologa, je odločitev vsake posamezice. Kot nasvet je na mestu, da se najstnica najprej poveže z matero in se iskreno pogovori o spolnosti, kar ne bi smelo biti tabu. Spolnost in obisk ginekologa sta naravna procesa in dobra informiranost pomaga pri tem, pomaga pri izboru. Nekatere ženske raje izberejo ginekologinjo namesto ginekologa. Vsi so seveda profesionalci zato spol ni pomemben.

Potek prvega pregleda poteka na klasičen način in sicer skozi nožnico. Zato se med menstruacijo pregleda ne opravlja in ga je potrebno prestaviti. Ob pričetku pregleda bo zdravnik zastavil splošna vprašanja o dosedanjih boleznih, morebitnih operacijah, začetku menstruacije, mesečnem ciklusu,… Pomembno je, da vodite menstrualno koledarček, saj bo pri vsakem obisku najprej vprašanje, kdaj je začetek zadnje menstruacije. Potem sledijo vprašanja o kontracepciji in spolni aktivnosti, ki so popolnoma normalna.

Po uvodnem kratkem pogovoru, se ženska lahko sleče in namesti na stolu, kjer ji ginekolog v nožnico vstavi spekulum ali kovinski pripomoček. Pregled ne boli, vendar je občuteksprva nenavaden. Ginekolog nato z rokavico otipa položaj jajčnikov in maternice. Pregledu sledi odvzem brisa za pregled celic materničnega ustja in marterničnega kanala, ki se imenuje PAP test. To je tudi eden ključnih preventivnih zdravniških pregledov.