Čistilne naprave – cenik glede na vrsto

Obstaja več vrst čistilnih naprav, ki se med seboj razlikujejo po svojih lastnostih. Za čistilne naprave cenik odloča o njihovih cenah. Ta se giblje nekje med 1500€ in 3500€, seveda pa je na koncu odvisno od vaših želja in potreb, kako veliko čistilno napravo sploh potrebujete in kakšno vrsto želite. Zato je treba pred nakupom dobro premisliti, kakšno čistilno napravo boste uporabili za vaš dom. V grobem se čistilne naprave ločijo na betonske čistilne naprave in na biološke čistilne naprave. V nadaljevanju si preberite glavne razlike.

Betonske čistilne naprave

Betonska čistilna naprava je generalno bolj vzdržljiva od ostalih čistilnih naprav. Ker je izdelana iz bolj čvrstega materiala, jo  lahko zakopljemo globje v zemljo, saj tudi prenese večje obremenitve. Glede svojih lastnosti je betonska čistilna naprava brez zunanjih zvokov, ki bi vas motili in ne oddaja nobenega vonja. Ena bolj pomembnih lastnosti betonske čistilne naprave je tudi dejstvo, da je ni potrebno čistiti in zato z njo skoraj nimate nobenega dela. Ravno zato je betonska čistilna naprava prijazna tako ljudem, kot tudi naravi. Na njeno ceno najbolj vpliva njena velikost. Tu je treba najprej pogledati število oseb v gospodinjstvu, saj na njeno velikost vpliva posledična uporaba vode. To pomeni velikost čistilne naprave. Cenik najbolj vpliva na njeno velikost.

Biološka čistilna naprava

Biološka čistilna naprava je izdelana iz plastike in je veliko lažja, kot betonska čistilna naprava. Zaradi tega jo lahko lažje vgradite v zemljo in je primerna tudi za nedostopna območja, kjer bi le s težavo vgradili betonsko čistilno napravo. V primerjavi z betonsko čistilno napravo, je za biološke čistilne naprave cenik nekoliko nižji. Vseeno pa je cena odvisna od njene velikosti. Ker je za biološke čistilne naprave cenik manjši, je tudi njena življenjska doba krajša od betonske. Poleg tega je treba paziti, da v odtoke ne mečemo večjih odpadkov, ki bi čistilno napravo zamašili.