Brisalci so nujna oprema vsakega avtomobila

Če imate lasten avtomobil oziroma se vsakodnevno vozite z avtom v službo, po nakupih in še kje, potem zagotovo veste, da so brisalci nujna oprema vsakega avtomobila. Med vožnjo jih uporabljamo skoraj vsak dan – ko dežuje vklopimo brisalce, da nam brišejo sprednje in zadnje vetrobransko steklo, kar nam omogoči boljši pogled na dogajanje okoli vozila. To je v bistvu primarna funkcija brisalcev, ni pa edina. Prav tako brišejo umazano steklo, in sicer s pomočjo tekočine za vetrobranska stekla. Za daljšo življenjsko dobo brisalcev lahko poskrbimo sami s tem, da ročno odstranjujemo listje, iglice, mrčes in vse ostalo, kar nam prileti na vetrobransko steklo. To je namreč glavni »krivec« za to, da se brisalci hitreje obrabijo. Zato poskrbite, da bo vaše vetrobransko steklo vedno čisto, saj boste tako manjkrat uporabili brisalce in jim podaljšali življenjsko dobo vsaj za nekaj let.

brisalci
Brisalci so pritrjeni na metlice, ki jih je treba najpogosteje menjati, saj so najbolj izpostavljene obrabi. Posledično tudi oni začnejo slabše delovati in zato vetrobransko steklo ni tako čisto, kot bi moralo biti, kar vpliva na našo vidljivost in varnost vožnje. Pri menjavi metlice pa bodite pozorni, ali morate zamenjati levo ali desno, med sabo sta namreč različni, pri različnih modelih pa je oprema drugačna, zato res bodite pozorni, da kupite pravo opremo za vaš avto. Metlice brisalcev je sicer zelo enostavno namestiti, če pa pri tem vseeno niste najbolj suvereni, prepustite to strokovnjakom.

Kako preveriti, kateri brisalci so kvalitetni in trpežni? Dolga življenjska doba, manjša obraba in učinkovito čiščenje vetrobranskega stekla so znak kvalitete. Nekatere blagovne znamke in modeli so na trgu že zelo uveljavljeni, drugi še ne, a to ne pomeni, da niso kvalitetni, ampak le, da jih kupci, zaradi prepoznavnosti nekaterih drugih znamk, manj kupujejo.

Skratka, pred vsako vožnjo, sploh pa takrat ko pada dež ali sneg, se prepričajte, da je vaš avto v brezhibnem stanju in da vse dela, kot mora, da ne boste imeli na cesti nepotrebnih nevšečnosti in težav.