Zakaj nastanejo afte v ustih?

Afte v ustih so lahko vzrok, da vas boli tudi grlo. Temu se reče strokovno afozni stomatitis. To nadlogo  imajo lahko tudi zdravi ljudje. V ustih se naredijo razjede, ki bolijo in se težko celijo. Te razjede se ponavljajo, vendar niso nalezljive ali škodljive, se pa pojavijo na sluznici ustne votline. Če jih imate tudi vi, premagajte afte v ustih, pa tudi v grlu in žrelu  s Smrekotvitom. Če se pojavijo v ustih, vas lahko grlo zelo boli, kar pa je možno zamenjati z angino, ki v resnici se ni razvila. Ta težava prizadene kar 66 % ljudi, kar pomeni, da se pojavlja zelo pogosto. Če se ne zdravi, potem traja kakšnih 10 dni, da se umakne in se pojavi lahko tudi večkrat letno.

afte v ustih

Zanimivo je to, da medtem, ko ni te težave, afte v ustih povsem izginejo, kot da jih nikoli ni bilo. Vendar se znajo spet pojaviti. Težava je največkrat v tem, da imunski sistem ne deluje, kot bi moral. Tam se namreč pojavi  veliko limfocitov T, kar daje temu področju svetel videz. Zakaj se afte spet umaknejo, pa ni nikomur znano. Ker sta si herpes in afte podobni, jih nekateri zamenjujejo tudi za herpes, kar pa ni enako, ker herpes povzroča virus,

Ko pade imunski sistem v telesu, se pojavijo afte v ustih. To je zaradi tega, ker v prehrani ni dovolj določenih hranilnih snovi. Lahko nastanejo tudi zaradi alergij, zaradi vliva hormonov in tudi zaradi stresa. Bolj pogosto zbolevajo za aftami tisti, ki imajo sorodnike s podobnimi težavami ali pa težave s črevesno sluznico.

Afte v ustih se pojavijo nenadoma brez predhodnih znakov. So pa samo v ustih in grlu. Zanje je zelo značilna pekoča bolečina, ki je skoraj neznosna, ko se uživata hrana in pijača. Najbolj jih razdražita kisla in pekoča hrana. Nastanejo lahko težave s požiranjem ter bolečine v grlu. Začne pa se tako, da se pojavijo rdeče pege na ustnicah in sluznici, ki potem postanejo razjede, ki so prekrite z rumenkasto sivo membrano, okoli nje pa je rdeče območje.